adres
adresSTICHTING SwiStoKaa WE ZULLEN DOORGAAN!!


Dit jaar togen we al weer voor de achtste keer naar Malawi.

Benieuwd naar wat ons dit keer te wachten stond, want ons programma loopt nooit zoals wij denken.

Natuurlijk weer bepakt en bezakt met veel spullen zoals kleine medische hulpmiddelen, lakens en brillen voor Mpondasi Hospital (foto 1). Verder schoolartikelen, kleding, maandverband voor onze kostschoolkinderen. Elke tas mag 23 kg. wegen en daar zijn we onderhand erg handig in geworden. Elk grammetje wordt benut. Ondanks het feit dat er brand geweest was op Nairobi airport verliep onze reis prima en kwamen we met al onze tassen aan in Malawi. We kregen een warm welkom in ons vertrouwde hotel, waar ze inmiddels ook al reclame voor ons maken.

Ons eerste bezoek was aan onze kostschoolkinderen (foto 2). Ze maken het prima en waren blij met de meegebrachte spullen. Geleidelijk aan zie je de verschillende karakters zich ontwikkelen. Helaas had de school zich niet aan de gemaakte afspraken gehouden. Na een pittig gesprek hierover hebben we de kinderen op een andere school geplaatst. Dit zat uiteraard niet in de planning. In ons lokale ziekenhuis wachtte ons een nieuwe verrassing. De meeste apparaten, die ze inmiddels van ons hadden gekregen, zaten nog in de doos want zonde om te gebruiken (foto 3, foto 4, foto 5). Toch maar duidelijk gemaakt dat het de bedoeling is ze wel te gebruiken. Uiteraard willen nog verder de basisinrichting te verbeteren.

Onze caretakers van de nursery school (foto 6 waren in een afwachtende stand gegaan.

Er werd te weinig gedaan met de naaimachines, geiten en moestuin om geld te genereren(microkrediet). Ook met hun een pittig gesprek, dat wij hun dingen verschaffen om ze te empoweren, maar dat zijzelf het werk moeten doen met z’n allen. We zijn er van overtuigd dat we jaarlijks moeten blijven komen om te kijken hoe de zaken er voor staan met de verschillende projecten. Met de school gaat het goed. Er zitten inmiddels 150 kinderen op. Het sanitair is aangesloten en de speeltoestellen worden intensief gebruikt. Nu willen we graag, in de school, een crèche inrichten met bedjes en speelgoed voor de allerkleinsten. Daarnaast aanschaf van lesmaterialen (boeken, schriften, schrijfwaren) en EHBO materialen.

En onverwacht hebben we er nog een schoolkind bij gekregen. Een weesjongen (foto 7, die hard aan het werk was in het hotel om zijn schoolgeld te verdienen en ook voor zijn zusje te zorgen, helpen we om de laatste 2 jaar van zijn middelbare school af te maken.Hoe het begon
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017/18
2019
2020
2021
2022
Fotoverslag 2013
Plannen