adres
adresMalawi 2012, bezoek aan de president!


In het afgelopen jaar is er weer veel gebeurd. We hebben hard gewerkt om fondsen te verkrijgen om onze Andrina Francis Nursery School verder af te bouwen. Daardoor is men nu druk bezig om de toiletten aan te leggen. De septic tank en 4 toiletten staan inmiddels op hun plaats en de aansluiting is bijna klaar (foto 1, 2, 3). De buitenkant van de school staat inmiddels in de grondverf. Door de devaluatie van de Kwacha (geldeenheid van Malawi) is alles veel duurder geworden, dus gebeurt dit gefaseerd. Als verrassing hadden wij voor de school een aantal schoolbankjes (foto 4) en buiten speeltoestellen (foto 5) aangekocht bij een bedrijfje in Malawi welke geleid wordt door een Nederlander. Alle werknemers zijn Malawiƫrs die op deze manier werk hebben en ook onderwijs krijgen om een vak te leren.

De geitenkudde breidt zich langzaam maar gestaag uit. Soms belagen ze helaas onze moestuin, die het met de huidige droogte al moeilijk genoeg heeft.

Onze 10 kostschool kinderen doen het goed. Ze zijn van school veranderd en dat bevalt goed. Vanaf januari mogen ze op school alleen nog maar Engels spreken ipv. Chichewa, om zo het Engels sneller te bevorderen. Ze waren erg blij met de door ons meegebrachte spullen, oa. zonnebrillen. Groot was dan ook het verdriet toen Upile de hare kwijt leek te zijn. Uiteindelijk vond ze hem in haar broekzak terug.

Om ons dorp Chipoka op medisch gebied ook verder te ontwikkelen hebben we twee fietsambulances (foto 6, 7) aangeschaft en hebben we het lokale kliniekje Mpondasi bezocht. Kliniek is een groot woord. Per dag bevallen er 5 vrouwen op bedden zonder matras en lakens (foto 8) of op een krakkemikkige baarstoel. Vaccins kunnen niet bewaard worden, omdat de koelkast kapot is, het ontbreekt aan laboratorium materialen en medicijnen. Poliklinisch komen er per dag 50-100 mensen, maar onderzoek naar malaria/HIV/ijzertekort is vaak niet mogelijk. We hopen dat we ze kunnen helpen met het verbeteren van deze zaken.

Als klap op de vuurpijl kregen wij te horen dat de President van Malawi(foto 9) ons wilde ontmoeten.
Joyce Banda is sinds januari van dit jaar President. De eerste vrouwelijk President van zuidelijk Afrika! Ze heeft ons verteld dat haar vader wilde dat zij als meisje ook scholing kreeg ipv. opgevoed te worden tot huisvrouw. Ze heeft de vrouwenbeweging in Malawi opgericht en is duidelijk bezig voor het volk en is geen zakkenvuller zoals de vorige president. Ze gaf aan, dat ze door haar huidige positie veel minder contact heeft met het volk en dat ze daardoor de omhelzingen mist, waar ze zo van houdt. Bij ons afscheid hebben wij, compleet tegen het protocol in, haar stevig omhelst. Ze was erg te spreken over onze werkwijze: niet zeggen wat er moet gebeuren, maar vragen wat nodig is en daar de mensen in ondersteunen.

De waardering van de President zien wij niet alleen voor ons, maar ook voor iedereen die ons de afgelopen jaren gesteund heeft. Zonder jullie hadden wij dit niet kunnen doen!Hoe het begon
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2017/18
2019
Fotoverslag 2012
2020
2021
2022
Plannen